Att anlita konsulter av olika slag är vardagsmat i dagens samhälle och det finns massvis av olika sorters konsulter, allt från högtravande IT-konsulter till enklare bemanningslösningar i konsultform. Och en sorts konsult som de flesta företag bör unna sig är inom ekonomi – såsom att ta hjälp av en redovisningskonsult.

En modern redovisningsbyrå som håller sig a jour med de ekonomiska svängarna är något som de flesta företag bör investera i för att få kolla på sin ekonomi i företaget och för att just få hjälp med den obligatoriska skatteredovisningen. Det är även något som många företag har tagit till sig och en allt mer eftertraktad konsult är just redovisningskonsulten som kan hoppa in i företaget och hugga i vid till exempel bokslut och arbetstoppar. Men så tycker inte alla dock. Något som Dagens Industri skriver om är till exempel ett företag som säger sig vilja digitalisera hela redovisningsprocessen och på så vis mota bort behovet av denna yrkesgrupp. Om man kommer lyckas är dock oklart. Samtidigt säger nämligen andra att det i stället är den anställda revisorns jobb som kommer att motas bort till fördel för just konsulterna i stället. Det var något som bland annat Privata Affärer skrev om redan för fyra år för fem år sedan.

Bättra företagets ekonomi genom att redovisa rätt

Något man dock kan göra utan en redovisningskonsults hjälp är att bättra företagets ekonomi genom att vara noggrann med sina avdrag för rätt saker. Om inget annat blir konsultens jobb snabbare utfört när allt är i sin ordning när denne hyrs in för att hjälpa till med redovisningen. Men vad man ska tänka på är följande enligt Breakit.se:

  • Sjuk- eller sjukvårdsförsäkring ska finnas och betalas in, och även redovisas.
  • Dra av på skatten för rätt saker, till exempel hemmakontoret.
  • Glöm inte att det går att göra avdrag för friskvård om friskvårdsbidrag erbjuds till de anställda.
  • Nya regler är på intåg rörande aktieutdelning som det gäller att hålla koll på så avdragen blir rätt, se till att vara informerad.
  • Du kan dra av för representationsmomsen (dock inte hela representationskostnaden), såsom den där företagslunchen med kunden.
  • Du får dra av för reseräkningar om du reser mer än fem mil utanför bostadsorten och sover över, likaså om du åker utomlands i arbetsrelaterat syfte.

Om du drar avdrag för ovanstående punkter är det något som inte ska glömmas, att det ska redovisas! Tänk på att alltid samla in kvitton och att kvittona ska vara giltiga, vilket betyder att det tydligt ska framgå vad som köpts, var det köpt och när det köpts. Ett kontoutdrag är vanligtvis inte giltigt som ett kvitto tyvärr. När allt sedan ska redovisas är det bra att lämna alla dessa papper och kvitton till konsulten, och gärna i så organiserad form som möjligt. Tips för att hålla ordning är:

  • Att alla kvitton är sammanhäftade med chefens autentisering eller godkännande av köpet.
  • Att ha alla papper samlade i en pärm.
  • Att separera olika typer av avdrag på olika platser.
  • Att separera intern från extern ekonomi, till exempel betalningar från kunder på ett ställe och anställdas inköp på ett annat.