För att upplevelsen av en arbetsplats ska vara positiv krävs inte bara att det sociala fungerar, utan även andra delar av arbetsmiljön är viktig. Att ett kontor är ergonomiskt och anpassat efter varje enskild medarbetare har stor betydelse. Med ergonomins hjälp kan inte bara en positiv känsla skapas, det går också att förebygga skador.

Att inreda kontoret på ett ergonomiskt sätt gör att arbetspassen blir mer positiva och lättare att klara av, att belastningen på kroppen blir mindre och att risken för skador minskar. Men hur ska du egentligen göra för att skapa ett ergonomiskt kontor?

Att tänka på

Det måste finnas möbler som ger rätt stöd till varje enskild medarbetare. Det kan vara allt från att köpa hem ergonomiska skrivbordsstolar eller höj- och sänkbara skrivbord, till att varje person själv får kolla in Kontorsgigantens sortiment och välja ut datormus, handledsstöd eller annat de kan behöva. Det finns inte en lösning som passar alla. Vi är olika långa, väger olika mycket och våra kroppar har olika svagheter och styrkor. Vi arbetar också på olika sätt utifrån våra arbetsuppgifter. En viktig del av arbetet med ergonomi kan vara just att ta pauser från uppgifterna, även om möbler och annan inredning kanske är det som spelar störst roll.

Problem med hemmakontor

Under pandemin har många problem som tidigare funnits blivit värre, förmodligen för att hemmakontor inte har samma ergonomiska tänkande som vanliga kontor kan ha. Men samma saker är viktiga.

“Är det här ergonomiskt riktigt? Och vad finns det för risker för kroppen? Det gäller att skapa sig kunskap om hur man gör med de här frågorna.”, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör.