Vi är mitt inne i den digitala tidsåldern, och medan du läser den här texten arbetar miljontals människor med att effektivisera marknaden. Digitaliseringen bör ses som minst lika revolutionerande som industrialiseringen – förutom att industrialiseringen tog hundra år. Digitaliseringen däremot, går i enormt mycket högre takt. Och de som halkar efter med sin digitalisering, märker dalande siffror på en gång. Så frågan är: är du ikapp?

Att ha en firma eller ett företag måste gå snabbt och enkelt. Idag pratas det mycket och ivrigt om hur Artificial Intelligence (AI) kommer ta över våra jobb, medan många forskare snarare menar att robotarna bara kommer underlätta många delar i vår arbetsprocess. Robotar bör ses som ett automatiskt och digitalt verktyg som ska underlätta för människan – och som till stor del redan gör det. Ett bra exempel är molnbaserade kommunikationslösningar. På https://www.soluno.se/ erbjuder man sådana typer av tjänster som ska underlätta företags kommunikation.

Vad är AI?

Begreppet AI introducerades för 60 år sedan, och genom decennierna har föreställningen om dem utvecklats och förändrats. Många verkar tro att robotar ser ut som de klassiska människoliknande plåtvarelserna i sci-fi-filmer från 80-talet. Men faktum är att AI redan finns överallt i form av automater, datorer och andra databaserade lösningar. Sjukvården kommer vara en sektor som definitivt kommer ta in allt mer AI och därmed underlätta personalens arbete. Den digitala världen och molnen finns redan där och hjälper företagen att effektivisera sin kommunikation, sin dataanalys och insamling av olika slag.

Fundera ett slag över hur mycket tid du själv tillbringar med att se till att ringa rätt samtal, koppla ihop rätt kollegor på rätt möte och så vidare. Kanske skulle en molnbaserad lösning vara något som skulle få ditt företag att arbeta mer effektivt och nå era konsulter lättare om allt sköttes digitalt? Förmodligen. Tyvärr visar studier att svenskarna generellt hamnar efter, när det kommer till digitalisering.

Det sägs att det som robotarna inte kommer kunna ersätta (i alla fall inte i nuläget) är mänsklig kommunikation. De kan självklart vara med och underlätta utbytet i form av översättning eller annat, men de kommer inte kunna skapa interaktionen.