Att få hjälp av facket är en självklarhet för många företag idag, men så har det inte alltid varit. Facket startades på 40-talet för att hjälpa arbetarna som behövde det.

Innan facket fanns levde arbetarna under hårda förhållanden. Det var främst kvinnorna som drog det kortaste strået med att jobba långa dagar och få mindre betalt än männen. Facket är en grupp med anställda från olika yrken som tar upp de frågor som medlemmarna tycker är viktiga. Idag kan du kontakta facket om du tycker att du blir orättvist behandlad på ditt jobb. Om din arbetsgivare ändå inte bättrar sig kan du anlita en advokat som hjälper dig med ditt ärende. Att få lön är en självklarhet för alla så att inte få lön av sin arbetsgivare är konstigt och bör bestridas med all hjälp som du kan få. Facket tar upp frågor som handlar om följande kategorier:

  • Löner
  • Semesterersättning
  • Arbetssäkerhet och jämställdhet inom arbetslivet

Dessa frågor har varit grundfrågor ända sedan facket startade och trots att det har blivit mer jämställt inom arbetslivet, får många kvinnor idag lägre löner än männen trots att de gör samma jobb. Att välja det fackförbund som passar dig bäst kan vara svårt men det finns några olika fackförbund som hjälper de anställda på jobbet.

Olika fackförbund

Ett av dessa fackförbund är unionen. Hos dem kan du försäkra din inkomst vilket innebär att när du är arbetslös får du ersättning från A-kassan. Genom att vara medlem i unionen får du också hjälp vid lönesamtal och eventuella utvecklingssamtal som du har med din arbetsgivare. Ett annat fackförbund är Ledarna och det är ett förbund för endast chefer. Här kan chefer också få en inkomstförsäkring om något skulle hända. Du kan också få råd och stöd i ditt jobb som chef. Kanske är du nybliven chef och vet inte vet hur du ska leda. Om du är en akademiker som behöver hjälp med att hitta ett bra fackförbund för dig, kan du vända dig till Jusek. Detta företag är till för jurister, ekonomer och systemvetare. Jusek erbjuder inkomstförsäkring och stöd för sina medlemmar precis som andra fackförbund.